HTML

Törökország-nyugat (busszal, 2007)

"Az igazán kétarcú utazás, kulturális és természeti látnivalók tömkelege. Csodáld meg Anatólia impozáns mecseteit, mászd meg a falovat Trójában, ámulj Pergamon és Ephesos falai között, a hatalmas Hattusas városában, és tanulj meg alkudozni egy igazi bazárban, Isztambulban! És: fürdőzz a Márvány-, az Égei- és a Fekete-tengerben, Pamukkale édesvízi mészkőmedencéiben és Tuz-tóban, a világ legsósabb tavában, kavarogj Kappadókia tündérsziklái és az Ihlara-völgy égbetörő falai között, érezd át Kisázsia minden varázsát!" E csábító szavakkal hív az utazási iroda., s hogy milyen volt? Erről szól a blog!

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2010.07.04. 13:22 ariel21

Egridir, Konya

A városka a hatalmas tó partján, mint egy Dalmát tengerparti település, azzal a különbséggel, hogy nincs akkora nyüzsgés, sőt kiaknázatlanok a vízben és a körülötte lévő hegyekben rejlő turisztikai lehetőségek. A főtérhez közeli kifőzdében nagyon finom mixet ettünk, majd a pia felfedezése után a vadkemping riasztó víztelensége felé indultunk. A csicseriborsóföld mellett vertünk tábort. Tiszta romantika, már-már csöpögős: a lemenő nap sugaraival szemben, csukott szemmel úszni, vagy az éjszaka tök sötétjében az erre járó meteor-raj fényeit keresni. A civilizáció első jelei egy WC formájában már ugyan megjelentek, de van még mit fejleszteni. A tó vize meglepően tiszta, partján több tarisznyarákot közéről is megszemlélhettünk.

X-dik nap, Konya; több ezer éves település, az utcákon is jobban megnézik, hogy öltözködsz, hogy viselkedsz. Az első úti célunk a Mevlana mauzóleum és zarándokhely (jellegzetes zöld kerámiájú tornya van). A kerengő dervisek atyjának a múzeumát érdemes megnézni, talán 3 ytl a belépő; az üvegkalitkába zárt doboz előtt nagy a sor, mindenki végig simítja kezét az üvegen, hisz a dobozka rejti Calaleddin Rumi szakállát. Péntek úgy látszik itt nem olyan jelentőségű, mint más muzulmán országokban, forgatag az utcákon a bazárban. Az árak kedvezőek, végre sikerül pénzt váltanom, (egész jól 1€=175 ytl) Alapítottunk egy kebab törzshelyet, ahol 1 ytl-ért az eddigi legfinomabb nálunk gyros néven futó kaját ettük. Az Aleddin dzsámi egy domb tetején áll, könnyen megtálalható, négysávos út vezet felé. Minden különös felhajtás nélkül látogatható, a belső udvarban hallgattuk a müezzin hívó szavát, csodálatos élmény! Meglepetésemre még az imára is be lehetett menni. Persze cipőt levetve, hajat befedve, és a térdeket eltakarva. A „pihenő park”ban lévő kerámia múzeumot mi kihagytuk, inkább kulináris élvezeteket halmozva megkóstoltuk a török képviselőfánkot. (Csokgüzel!:-))

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://torokoszag.blog.hu/api/trackback/id/tr1002128643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása