HTML

Törökország-nyugat (busszal, 2007)

"Az igazán kétarcú utazás, kulturális és természeti látnivalók tömkelege. Csodáld meg Anatólia impozáns mecseteit, mászd meg a falovat Trójában, ámulj Pergamon és Ephesos falai között, a hatalmas Hattusas városában, és tanulj meg alkudozni egy igazi bazárban, Isztambulban! És: fürdőzz a Márvány-, az Égei- és a Fekete-tengerben, Pamukkale édesvízi mészkőmedencéiben és Tuz-tóban, a világ legsósabb tavában, kavarogj Kappadókia tündérsziklái és az Ihlara-völgy égbetörő falai között, érezd át Kisázsia minden varázsát!" E csábító szavakkal hív az utazási iroda., s hogy milyen volt? Erről szól a blog!

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2010.07.04. 13:30 ariel21

Akcakoca, Isztambul

 

Mivel egy kicsit eltértünk az eredeti programtól az esti órákban érkeztünk Akcakoca felújított kempingjébe. Így egy sátorbontást megúsztunk, s reggel is akkor keltünk, amikor akartunk. Nagyokat fürödtünk a Fekete tenger vizében, a sziklás tengerpart kiváló a napfürdőzők részére is. A vacsorázásnál nem jutottunk közös nevezőre, ezért itt is ott is ettünk valamit, a helyi jellegzetes –itt hal– kajákból. A születésnapos fiúknak készítettünk baklava tortát, barackszeletekkel és tejszínhabnak kinéző habcsókkal.

12.30 kor indultunk Isztambul felé, dupla annyi ember, kicsit hosszabb várakozás, míg megérkezünk a Sultanahmetbe. A szállásunkban van némi bizonytalanság a hétvégi Forma 1 futam miatt, de míg a túravezetők dolgoztak az ügyön, mi megnéztük a híres Kék mecsetet. Az éjszakát a csoport három részre szakadva kénytelen tölteni, különböző beosztású hostelszobákban. Az esti Isztambul forgatagát a Galatea-híd partjáról szemléljük. Magyar ismerősök invitálnak egy gyomorerősítőre a közeli tetőteraszos szállásukra. A Kékmecset „színjátékának” megtekintésével, rövid vizipipázással zárjuk az estét.
Reggel a Hagia Sofia (10 ytl) bejárásával kezdünk, csodálatosak a fennmaradt mozaikok. A Topkapi palota kertjében hűsölünk egy picit, majd a ciszterna (10 ytl) érdekes világába ereszkedünk a föld alá. Vasárnap sajnos egyik bazár sincs nyitva, csak a kínai piachoz hasonlító árusok több utcányi során baktattunk végig. Este a hajós városnézésre került sor. Nehezen akartak jönni az utastársak, ám senki nem bánta meg a 17 ytl-es több mint 2 órás hajókázást. Halk dallamok kíséretében cirkáltunk a part közelében, így lehetett, hogy láttunk egy kedves delfin bébit, s több medúzarajt is. A Boszporuszi híd fényjátékát már tök sötétben élveztük. A kialkudott árnál többet fizettünk be, ez lehetővé tette, hogy hazafelé közös halas szendvicset egyen a csapat, természetesen közös sörrel!

Utolsó nap délelőttre maradt, a bazárban bolyongás, az utolsó ajándékok, kaják megvétele, vagy még valami nevezetesség, ami kimarad. És persze, hogy kimaradt, így ide mindenképp vissza kell előbb utóbb jönni.
A haza út már-már példátlan gyorsasággal történt, egyedül a magyar határon álltunk 1 órát.
Mindenkinek, akinek szívéhez közel áll az Ezeregyéjszaka világa, ajánlom ezt az utat!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://torokoszag.blog.hu/api/trackback/id/tr272128659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása